Muhlama mı? Kuymak mı?

Muhlama mı? Kuymak mı?

Muhlama mı? Kuymak mı? Muhlama mı? Kuymak mı?

Samsun’dan Artvin'e Doğu Karadeniz’in hemen her ilinde bilinen ve çok sevilen yöresel bir yemek muhlama. Ben bir Rizeli lisanıyla yazdığım için muhlama diyorum fakat muhlama da kuymak da kabulümüz.

 

Rize ve çevresinde yüzyıllardır bilinen bu yemek yöremizin mutfak kültüründe önemli bir yer tutar. Hem tok tutan hem de enerji veren bir yemektir. Nasıl yapıldığına, yöreden yöreye ne gibi farklılıklar arz ettiğine gelirsek şu şekilde ifade edebiliriz. Öncelikle bu yöresel yemeğin adı Rize’de tartışmasız muhlamadır. Mısır unu, tereyağı, kolot ya da telli peynir üçlüsünün müthiş uyumundan ortaya çıkar ve sofralarımızı şenlendirir.

 

Muhlama yapmak istiyorsanız “hakiki Rize tereyağı”ndan bolca eriterek işe başlamalısınız. Eriyen tereyağı ile mısır unu buluşunca bu ikiliyi biraz kavurmalısınız. Kavrulan unun üzerine yavaş yavaş suyu eklemeli ve topaklanmaması için hafifçe karıştırmalısınız. Suyun sesi fokur fokur kulağınıza gelince ocağınızı kısıp peynirinizi eklemelisiniz. Tabii ki tuzu unutmayın. Eriyen peynir, yavaşça yüzeye çıkan mis gibi tereyağı ve muhteşem lezzzet...  Muhlamanız yemeye hazır. Tavanız bakır bir tavaysa lezzetinize lezzet eklenecektir.

 

Rize’den Trabzon’a doğru geldiğinizde mısır unu, tereyağı, peynir üçlüsü “kuymak” olarak karşılar sizi. Rize’de kolot ya da telli peynir kullanılırken; Trabzon’da daha ziyade “minci” Trabzon’da bilinen adıyla “minzi” ya da  “imansız peynir” olarak adlandırılan yağsız bir peynir kullanılır.

 

Kuymak Trabzon’da çoğunlukla kahvaltıda tercih edilirken Rize’de her öğünde karşınıza çıkabilir. Enişteler gelince onlara muhlama yapmak da Rize’nin bazı bölgelerinde adettendir. Verilen kıymeti ifade eder. “Enişte muhlaması” diye bir tabir bile vardır.

 

Artvin yöresinde de bu lezzet muhlama olarak adlandırılırken tereyağı yerine kaymak kullanılır.

 

Anadolu’nun başka yörelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapalarını tanımlamak için de “kuymak” tabiri kullanılır. Muhlama ise Rize ve Artvin bölgesindeki bu yöresel yemeğe has bir isim olarak kullanılır.

 

 

 

Muhlama ve kuymağı ayrı saysak da bir saysak da değişmeyecek olan bir nokta var ki o da şudur ; Muhlama da Kuymak da lezzetini doğal mısır unundan, hakiki tereyağından ve doğal peynirlerden alır. Bu muazzam yöresel yemeği ortaya koymaya çalışan acemi bir aşçı bile olsa ürünlerin doğallığı sağlanınca ortaya güzel bir lezzet çıkacaktır.

Yazımızı okuyup sizde bir muhlama, kuymak yapayım derseniz buraya tıklayarak sizin için hazırladığımız Muhlama - Kuymak paketimizi satın alabilirsiniz.

Rizedensofraniza.com - Derya Yıldırım

Etiketler: muhlama, kuymak, mısır unu, peynir, tereyağı, mıhlama tarifi, muhlama tarifi, kuymak tarifi, muhlama yapılışı,
Şubat 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR